vrijdag 12 augustus 2011

Dag 23 Larceveau - st. Jean Pied de Port


Vanmorgen vroeg niet al te vroeg opgestaan omdat we vandaag een kort stukje zouden fietsen 15 km. De weg die we namen was een verkeerde, maar wel hele mooie. Door de bergen met een klim van 7 km met stijgingen van 21%, als je stil viel kwam je niet meer op gang. Ik weet nu wel dat duwen zwaarder is dan fietsen, dus gang blijven houden.









Vanmorgen kwam de mist opzetten, voordat de mist er was scheen de zon en die combinatie is ideaal voor fotos, dus direkt na het eten snel een aantal foto's gemaakt, was maar goed ook, want daarna werd het hele dal gevuld met mist en waren de schiterende contrasten weg.



Om 9.15 uur vertrokken we richting St.Jean, niet langs de grote weg, maar binnendoor. We reden te ver door en gelukkig konden we nog een weg vinden die naar een plaatsje ervoor ging, St Jean le Vieux, wat we toen nog niet wisten was dat het een zware klim van meer dan een uur zou worden. Zo hebben we de fietsen uit kunnen testen en onszelf, het zweet gutste van onze hoofden, de shirts drijfnat, het enige wat we zeker wisten was dat deze weg ook weer omlaag ging en we dan ook heel dichtbij St. Jean-Pied-de-Port zijn. Dus moed houden en doorzetten.



Toen we op de top waren hadden we een prachtig uitzicht, net als in Oostenrijk, mooie afwisselende velden met gras, wijngaarden, mais en loofbomen, heel veel schapen en koeien, in de lucht cirkelde een groepje vreemde vogels, roofvogels, met een gespleten staart net als de skoomers op IJsland. Wat opviel is dat hier niet een soort schapen wordt gehouden, maar verschillende. Een kudde met veel zwarte haren en mooie horens liep in een enorm veld met hoge varens te grazen en een andere kudde met mooie lichtbruine kleuren liep weer in een weiland achter een omheining. De honden die we tegenkomen blaffen gelukkig alleen maar en blijven op hun eigen erf en daar zijn we erg blij mee. Het lijkt ons geen prettig vooruitzicht als er zo'n keffertje achter je aan zit en in je hielen probeert te bijten.








Daarna de afdaling en die ging hard soms boven de 50 km, voelde net hard genoeg, afremmen en goed sturen, de wind was koud, we hadden de dunne jackjes nog in de tassen en eigenlijk waren die wel nodig om de kou van het zweten op de borst tegen te houden.






In Jean le Vieux, twee koppen koffie gedronken, lekker bijkomen. Koffie is hier goedkoop maar 2 euro.
Naar het pelotespel gekeken, lijkt op squash.



Binnen 10 minuten waren we daarna in St.Jean-Pied-de-Port. Daar de VVV naar een adres voor overnachting gevraagd. Uitstekende Chambres 'd Hote gevonden met een douche die drie douchekoppen heeft, een hele grote boven, een gewone en een met massagestraal. De eigenaar kwam ons aan de deur begroeten al bezig zijn bloes aan trekkend, wat niet erg vlot lukte omdat hij ons tegelijkertijd aansprak. Onder zijn dikke buik stak een enorme puntige navel als een toetertje naar voren en al pratend lukte het hem niet om zijn bloes recht dicht te knopen. Een zot gezicht. Hij liet ons de kamer zien en vertelde dat hij alleen de badkamer nog even schoon moest maken. Dat ging wel heel erg snel, zoals wij zeggen 'met de franse slag'. Gelukkig zag het er verder wel schoon uit. Morgen zijn we weer weg.


















Stad in gegaan, we zaten in de Rue St.Jacques dus bijna in het centrum. Leuke straatjes en stadswallen waar je overheen kunt lopen en in de achtertuinen van de bewoners kunt kijken.Heel veel toeristen en toeristenwinkeltjes met soms best leuke dingetjes. We kopen bewust niets, want we moeten alles meesjouwen. Het bureau van Compostela had nuttige tips, hoogteverschillen op de route, adressen om te overnachten per stad en per kilometer van elkaar af, met de verschillende voorzieningen die je onderweg kan tegen komen. De man die ons te woord stond vertelde dat er vorige week een Nederlands echtpaar van 72 en 76 daar was. Als organisatie willen zij weten hoeveel mensen er via hun plaats naar Santiago gaan.




Toen de poste restante opgehaald, het pakket was aangekomen met de fruit repen, energie zakjes, dus het zout en de vruchten. Het tekort is opgelost.












Location:St. Jean Pied de Port rue de Stainte Jacques 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten